Bilorientering   08/11/20

DM sølv til Børge Holm og Jørn Mørup efter sejr i årets sidste DM afdeling
Guldet går for første gang i 45 år til et sjællandsk mandskab.
De jyske mandskaber har en meget lang tradition for at sætte sig markant på Danmarks Mesterskabet i bilorientering.

Selv om Børge Holm, Thy Motor Sport og Jørn Mørup, Struer & Omegns Motor Sport sidste år vandt deres 6. DM guld i træk og deres 8. DM guld som makkerpar, så er der andre jyske mandskaber der har endnu flere DM guld medaljer på CV'et.

Selv om det blev til sejr i finale løbet kunne de forsvarende Danmarks Mestre i biloriente-ring, Børge Holm, Thisted og Jørn Mørup, Struer ikke forhindre, at det for første gang i 45 år blev et sjællandsk mandskab, der løb med DM guldet. Sejren betød dog at DM sølvet gik til Holm og Mørup.
(Foto: Bjarne Andersen)

Ikast brødrene Harald og Jan Søndergaard står noteret for mere end 20 DM guld medaljer i bilorientering. Men nordsjællandske Bjarne Hansen og Jan Johansen fra Frederikssund har på det seneste banket på i topkampen. DM sølv 4 år i træk blev i år byttet til det første sæt DM guld medaljer til et sjællandsk mandskab siden 1975.

DM sæsonen 2020 blev på mange måder en helt anderledes sæson. Corona satte også sit præg på bilorienteringssporten. Hele forårs sæsonen blev aflyst og kun ved at være kreative lykkedes det at afvikle de sidste 2 af de 4 afdelinger, der trods alt blev afviklet.

På trods af forsamlingsforbud kunne man afvikle afdelingerne ved at mandskaberne først mødte op ved start på selve starttidspunktet. Derefter kørte deltagerne løbet, og efter lø-bet var afviklet, blev kontrolkort afleveret og man kørte hver til sit. Det sociale aspekt i sporten var dermed på nulpunktet, men stadig med stor sportslig værdi, fordi selve ruten kunne gennemføres som normalt.

Årets 4. og sidste afdeling af DM blev kørt lørdag ved Kjellerup. Uden sejre i nogen af de første 3 afdelinger lå det allerede inden start fast, at Børge Holm og Jørn Mørup ikke længere kunne nå DM guldet, ligesom der skulle en sejr til nordvestjyderne for at de kunne nå sølv.

Resultatet i din sidst afdeling betød at pointstillingen mellem de 3 medaljetagere blev den tætteste i mange år. Kun 2 point adskilte guld fra bronze.

Lørdagens DM afdeling startede med den sværeste etape i Vindum Skov. Det er en statsskov, der har været lukket for bilorienteringskørere i mere end 30 år. Skovetapen skulle også vise sig at blive afgørende for løbets resultat.

Børge Holm og Jørn Mørup startede rigtig fint og fandt hurtig ind i rytmen. Mandskabet kørte ikke alene fejlfrit igennem etapen og på hurtigste tid, men de nærmeste konkurren-ter til sejren i løbet, Ikast brødrene Harald og Jan Søndergaard havde en enkelt fejlkørsel, der blev belønnet med 25 strafpoint.

Selv om Søndergaard brødrene i resten af løbet indhentede den tabte tid til Holm og Mørup, formåede nordvestjyderne at køre resten af ruten fejlfrit og slutte løbet 22 strafpoint foran Ikast mandskabet.

De nye Danmarksmestre Bjarne Hansen og Jan Johansen kørte også ruten igennem uden fejl men i en tid der var mere end 25 minutter langsommere end Søndergaard, dermed måtte nordsjællænderne nøjes med løbets 3. plads. De kunne dog glæde sig over, at de tidligere på sæsonen satte sig på sejren i de 2 afdelinger, der blev afviklet på Sjælland og dermed havde point nok til guldet.

Struer havde endnu 2 mandskaber til start. Morten Jäger og Bent Mikkelsen der ligeledes kører med i mesterklassen havde ikke deres bedste dag. 10 fejl, der hver udløste 25 strafpoint foruden tidsstraf rakte til en placering som nr. 9. og en samlet 7. plads i DM.

I den næsthøjeste klasse, A-klassen deltog Poul Bo Madsen, Struer som kortlæser for Grindsted kører, Lars Palle. Grindsted/Struer mandskabet blev nr. 3 i A-klassen men har ikke deltaget i DM serien i år.

Tilbage i denne sæson er kun et enkelt løb. Det Jysk/Fynske Mesterskab mangler at få afviklet 4. og sidste afdeling i slutningen af november. Det ligger dog allerede fast, at de hidtidige placeringer betyder at guldet i mesterskabet havner hos Børge Holm og Jørn Mørup.

Resultat Søgård Racing Løbet, Kjellerup & Omegns Motorklub lørdag den 9. november 2020. 4. og sidste afdeling af DM i bilorientering: