Bilorientering   17/10/21

Børge Holm og Jørn Mørup 1 point fra nord-europæisk bronze efter finale i Finland
2. og 5. plads i Finland gav samlet 5. plads.
Årets 2 sidste afdelinger om det Nordeuropæiske Mesterskab i bilorientering blev fredag og lørdag afviklet i et område mellem Åbo og Helsingfors i det sydlige Finland.

8 danske mandskaber deltog og de var godt med fremme i begge afdelinger.

I fredagens afdeling ved Loppi blev det til en sejr til Ikast brødrene Harald og Jan Søn-dergaard, mens Børge Holm, Thisted og Jørn Mørup, Struer sluttede som nr. 2. Lidt skuf-fende måtte Struer mandskabet Morten Jäger og Bent Mikkelsen nøjes med en 6. plads

Børge Holm, Thisted og Jørn Mørup, Struer tog henholdsvis en 2. og en 5. plads i de 2 finske afdelinger. Holdet sluttede dermed som nr. 5 i den samlede stilling kun 1 point fra en bronzemedalje.

Ikast mandskabet var hurtigst af alle gennem ruten og da de tilmed var det ene af kun 2 mandskaber, der kun blev noteret for en enkelt fejlkørsel var sejren sikker til Harald og Jan Søndergaard. Børge Holm og Jørn Mørup var det andet mandskab, der kun blev no-teret med en enkelt fejl og da deres tid tillige med var 3. hurtigst i klassen kom Holm og Mørup ind på en sikker 2. plads med et godt forspring ned til 2 svenske mandskaber på 3. og 4. pladsen. Nordsjællandske Leon Spiegelhauer og Jan Johansen var lige efter de 2 svenske mandskaber, mens der var et pænt stykke ned til Struers Morten Jäger og Bent Mikkelsen. Jäger og Mikkelsen blev noteret for 5 fejlkørsler i løbet og så hjalp det ikke meget, at de formåede at gennemkøre ruten på næsthurtigste tid.

Resultaterne fra fredagens betød, at Børge Holm og Jørn Mørup lå på en delt bronze plads inden lørdagens afdeling. En sejr i sidste afdeling ville kunne sikre en sølv medal-je, mens en top 3 placering vil give gode chancer for en medalje.

I lørdagens afdeling ved Nummela fik Børge Holm og Jørn Mørup ikke ligefrem den bed-ste start. På løbets første etape opdagede de lige inden etapen var slut, at der var kom-met to fejl ind på ruten tidligere. Fejlen kunne rettes op med en ekstra omgang, men des-værre for Thisted / Struer mandskabet fik de ikke rettet fejlen korrekt og da der tillige med var to fejlkørsler mere i samme grusgrav havde Holm og Mørup reelt skrevet sig ud af medaljekampen inden de rigtig var kommet i gang med lørdagens afdeling. Selv om det kun blev til yderligere 3 fejl i resten af løbet sluttede det med en 5. plads i løbet.

5. pladsen betød at nordvestjyderne lige nøjagtig manglede 1 point i at nå op på bronze-pladsen. I stedet blev det til en 5. plads i den samlede stilling 1 point efter nr. 3 og 4.

For Morten Jäger og Bent Mikkelsen blev de 2 finske løb en skuffelse. Jäger og Mikkel-sen er normalt rigtig godt kørende i de finske løb, og efter en 1. og 2. plads i de to sven-ske afdelinger var forventningerne større end de to 6. pladser det blev i de finske afdelin-ger. Samlet blev det til en 7. plads i slutstillingen.

For de øvrige danske mandskaber var der mere succes i det finske. Ikast brødrene Ha-rald og Jan Søndergaard vandt også lørdagens afdeling, men kunne ikke nå det svenske topmandskab, Björn Henriksson og Ulf Andersson, der med en 2. plads i lørdagens afde-ling sikrede sig guldet. Sølv gik til Søndergaard, mens nordsjællandske Leon Spiegel-hauer og Jan Johansen lige nøjagtig fik sig kørt ind på en bronze plads med en 4. plads i lørdagens afdeling.

De forsvarende Nordeuropæiske Mestre fra Finland, Tomi Viitala og Juha Heikilä var bedst i den finske klasse, men det rakte kun til en samlet 4. plads.

Med de sidste to afdelinger om Nordeuropæisk Mesterskab i Finland går sæsonen for bilorientering mod slutningen. Kun 1 løb tilbage, som er årets sidste afdeling om Dan-marks Mesterskabet afvikles ved Horsens i november, men her har Børge Holm og Jørn Mørup allerede sikret sig guldet med sejre i alle 5 kørte afdelinger. Sølv og bronze vin-derne fra det nordeuropæiske mesterskab skal afgøre det mellem sig hvem af de to mandskaber, der skal køre med DM sølv og bronze.